Hoe draagt een gezond ontbijt bij aan betere prestaties op de werkvloer?

Neurowetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een uitgebreid ontbijt zorgt voor een aanzienlijke verbetering van het kortetermijngeheugen en het probleemoplossend vermogen. Actieve volwassenen ervaren hierdoor al bij het begin van hun werkdag dat ze efficiënter functioneren. Een gezond ontbijt zou voedingsstoffen uit vier groepen moeten bevatten:

  • complexe koolhydraten (volle granen), die op langere termijn energie geven,
  • eiwitten (eieren, yoghurt of kaas) voor een verzadigd gevoel en een betere concentratie,
  • gezonde vetten (noten of avocado) voor de hersenen,
  • vezels (fruit of groente) voor een goede spijsvertering.

Het ontbijt overslaan wordt bij steeds meer mensen een gewoonte. Vaak zeggen ze dat ze geen tijd hebben of geloven ze ten onrechte dat ze daardoor hun gewicht beter onder controle houden. Maar op middellange termijn zijn de gevolgen contraproductief. Meer nog: zonder een ontbijt gaan onze hersenen in “energiespaarstand”: onze concentratie vermindert, we voelen ons sneller moe en zelfs ons humeur verslechtert.

Volgens een studie in het Journal of the American College of Cardiology lopen mensen die het ontbijt overslaan een groter risico om cardiovasculaire aandoeningen te ontwikkelen. Langdurig vasten zonder medisch toezicht kan de hormoonhuishouding uit balans brengen, waardoor de slaap-waakcyclus en het vettenmetabolisme worden verstoord.

De werkplek fungeert als een krachtige hefboom om onze eetgewoonten te veranderen. Een HR-manager kan allerlei concrete stappen zetten. Hij of zij kan bijvoorbeeld een gezond ontbijt serveren tijdens seminaries, opleidingsdagen of vroege vergaderingen. Vers fruit, natuuryoghurt, pitten en zaden of gedroogd fruit ter beschikking stellen tijdens pauzes. Met campagnes in de organisatie wijzen op het belang van een gezond ontbijt.

Correct eten tijdens het ontbijt vraagt geen complexe logistiek of zware investeringen. Het volstaat dat iedereen beseft hoe belangrijk het ontbijt is. Voor werkgevers én werknemers is het een gezonde gewoonte die de volledige dag een andere dynamiek kan geven. En dat is geen detail, maar een strategische hefboom.

Ander nieuws